Icre de somon
Icrele de peste sau ouale de peste sunt o delicatesa extrem de populara, in special in Europa de Est, Rusia si Japonia.
Icrele de somon, desi nu sunt considerate de catre specialisti a fi caviar, ele sunt un o mare delicatesa, fiind prezente pe mai toate mesele festive. Icrele de somon de calitate sunt la mare cautare, fiind denumite si icre rosii, caviar rosu sau caviar de somon. Acest tip de icre, desi sunt considerate o delicatesa, ele se gasesc in abundenta si au un pret relativ accesibil.
Gustul depinde de zona din care pestii au fost vanati si, totodata, depinde daca pestii cresteau in salbaticie sau la o ferma, dar si de modul in care icrele au fost tratate dupa recoltarea lor. Ouale de peste sunt delicate si se pot strica destul de usor, ceea ce inseamna ca ele trebuie sa fie depozitate la temperaturi controlate , pentru a-si pastra aroma intacta.
Icrele sunt colectate de la pestii de sex feminin, inainte ca acestea sa fie depuse. Unele fabrici de productie a icrelor de peste omoara intai pestii si apoi extrag ovarele, in timp ce alte fabrici de preparate de peste elimina chirurgical ouale din pestele viu, astfel incat acesta sa poata continua sa produca icre. Icrele de peste necesita mare atentie. De fapt, din momentul in care acestea sunt scoase din peste pana cand sa fie gata de consum, icrele trebuie sa fie refrigerate.
Proprietatile ,calitati si beneficiile icrelor
Despre proprietățile si benefice icrelor rosii se poate vorbi mult. Caviar roșu si rosu este unul din alimentele cu cel mai ridicat grad nutritive.
100 g de caviar negru conține 280 de calorii.
100 g de caviar rosu - 270 de calorii.
Pentru comparație, aceeași cantitate cu continut mediu de carne contine doar 120 de calorii,. 100 g de lapte, doar 70 de calorii.
Proprietatea extraordinar a caviar roșu si negru este faptul că aceastea sunt usor assimilate de catre organism.
Asa dar, , caviarul roșu si negru este o delicatețe indispensabila care contribuie la formarea celulelor rosii din sange si anume la formarea de eritrocite care constituie 45% din celulele din sange,ajuta la schimbul de substante , regleaza nivelul de de zahar din sange si nivelul colesterolului.Bogat în proteine și grăsimi ușor asimilabile , acestea au în compoziția sa tot de ce ar fi este necesar pentru dezvoltarea deplină și funcționarea organismului uman:
Lecitina, neutralizeaza colesterolul nociv
Vitamine E, D, si grupul vitaminelor B și A
Fosfor
Fier
Acizii grași polinesaturați Omega-3
Proteina cu un spectru complet de aminoacizi
Iod
Este interesant faptul că continutul de nutrienți din caviarul rosu are un efect benefic si asupra pielii, prevenind procesul de imbatranire și restaurarea zonelor afectate de vasele sangvine crapate.
Trebuie amintit faptul că icrele rosii si au un efect benefic asupra inimii si vaselor de sange. Pentru persoanele care sunt predispuse la edem, care suferă de ateroscleroză, hipertensiune arterială, este recomandat să folosiți nu mai mult de două tartine pe zi sau icre fara sare. Recomandarea generală a medicilor este utilizarea in alimentative a caviarului roșu atat de necesare organismului cel putin 1-2 ori pe saptamana.
DIFERENTE INTRE PRODUSELE DIN ICRE ROSII DE SOMON
Icrele rosii de somon se extrag din specii diferite de somon:garbusa ,keta ,nerca,chijucha,ciavacha.
Cele mai des intalnite sunt garbusha si nerca,dealtfel le gasiti si pe situl nostru.
Dimensiunea ouălor de caviar rosu pentru garbusha si nerca:
gorbusha si nerka-3-5 mm diametru ou
keta -5-7 mm diametru ou
Culoarea si gust oualor:
Gorbusha-spre portocaliu, gust amarui
Keta –portocaliu spre rosu,gust natural
Nerca-un rosu mai aprins,gust amarui
Icrele de somon se impart in doua categorii : calitatea 1 și 2 in functie de metoda de prelucrare manuala sau mecanica , gust, miros , și conținutul de sare .
Calitatea 1 are boabele intregi,concentatia de sare 4-6%,putin lichid,si gust natural de icre.
Calitatea 2 are mai mult lichid din cauza prelucrarii mecanice ,concentratia de sare 4-8% ,gust natural de icre
Alegerea va apartine iar noi va dorim sa le consumati cu placere .