Clatite cu icre rosii de somon si somon fume, fac parte din bucătăria tradițională rusă, și sunt deosebit de populare în timpul lunilor reci de iarna.
Rețetă pentru 4 porții :
Ingrediente:
250 de grame de icre rosii de somon
500 de grame de făină de grau
¼ litri de lapte
0,1 litri de smântână
4 ouă
Zahăr 1 lingura
25-30 de grame de drojdie
2 linguri de unt
sare
ulei vegetal
smântână
4-8 felii de file de somon afumat
Mod preparare:
Se dizolvă drojdia în jumătate din lapte cald. Făina și drojdia dizolvata se amesteca intr-un vas emailat. Se amestecă totul și se pune într-un loc cald pentru dospit. După ce aluatul a crescut, se amestecă cu o lingură de lemn și se adaugă restul de lapte și făină de grâu, se amestecă bine și se pune din nou la dospit într-un loc cald. Intre timp se amesteca galbenusurile cu untul topit, se adaugă zahăr și sare si se incorporeaza in aluat. Se bate albusul de ou cu smantana si se adauga in aluat. Se amestecă din nou și se lasa la dospit timp de 15-20 minute într-un loc cald. Tigaia unsa cu un pic de ulei se pune pe foc si se incinge. Clatitele se rumenesc pe ambele părți si se aseaza una peste alta in prealabil se ung cu un pic de unt sa nu se lipeasca.
Se servesc calde cu felii subtiri de somon fume si icre rosii de somon .
Pofta buna.